Ana Sayfa » Dini Sohbet » Etkili Dini Sohbetler

Etkili Dini Sohbetler


Etkili Dini Sohbetler

Etkili Dini Sohbetler

Etkili dini sohbetler, Etkili muhabbetler yapmak için insanlarla günlük olarak iletişim kuruyoruz. Günlük etkileşimlerimizi geliştirebilecek bazı önemli görgü kurallarını öğrenmekten daha iyi ne olabilir?. Gündelik hayatımızdaki ilişkilerimizde, arkadaşlıklarımızda ve İslami chat sitesine gelen arkadaşlarla tanışıp muhabbet ediyoruz. Bu beraberliklerde insanlarla olan iletişimin tavır ve ahlak kuralları da dahil her şeyi öğrenmeye gayret ediyoruz. Beşeri münasebetlerimizde dikkatli davranıp sünnete uyarsak daha çok sevap kazanmış oluruz.

Etkili Dini Sohbetler ve Bazı Harika İpuçları

Öyleyse, sünnetten bazı harika iletişim ipuçlarını hatırlayalım. Ancak devam etmeden önce, niyetlerimizin saf ve samimi olması gerektiğini ve karşı cinsten mahrem olmayanlarla gereksiz iletişimden mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini unutmayalım.

1. Gülümseme: Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.A.V.) buyurdu ki; Müslümanın diğer müslümana gülümsemesi sadakadır (Tirmizi). Etkili dini sohbetlere başlamadan önce gülümse. Bu herhangi bir sohbeti olumlu bir şekilde başlatmak ve mevcut olabilecek geçmiş kötü duyguları ortadan kaldırmak için anlık bir bileşendir. Gülümsemek, veren ve alan kişiye neşe getirir (ikisinin de olduğunu hayal edin!).

2. Tona ve ses düzeyine dikkat edin : Tonunuza ve sesinizin düzeyine dikkat edin. Ses tonunuz yapıcı veya kırıcı olup olmadığınızı belirler. Sesinizdeki herhangi bir istenmeyen ses yüksekliği insanları rahatsız edebilir ve iletişim kurmak için başka girişimlerde bulunmanıza neden olabilir.

“ Ve temponuzda ılımlı olun ve sesini alçaltın; gerçekten de seslerin en rahatsız edici olanı eşeklerin sesidir . ” [ Kuran: Bölüm 31, Ayet 19 ]

3. Etkili dini sohbetler konusuna selamlamayla başlayın. Bir Müslümanı tanıyıp tanımamanız önemli değil. “Selamün Aleyküm” şeklinde selamlamanız önerilir. Bu selamlama şekli nefreti püskürterek aranızda sevgi oluşturur. Tam ve eksiksiz selamlama alışkanlığını kazanın. Selamlamanın mükafatından azami ölçüde faydalanın.

4. Tokalaşın : Selamlamanıza el sıkışarak eşlik edin (mahreminizi veya cinsiyetinizden birini selamlıyorsanız).

5. İnsanların halini hatırını sorun : Onlara nasıl olduklarını sorun ve sağlıkları ve esenlikleri ile aileleri ve arkadaşlarının durumu hakkında bilgi alın. Sevildiklerini ve ilgilendiklerini hissedecekler.

6. Hepsinin aynı olmadığını unutmayın: İletişim kurarken insanların farklı özelliklerini ve farklılıklarını göz önünde bulundurun. Yaşlarını, durumlarını, mizaçlarını ve diğer faktörleri aklınızda bulundurun.

7. Her fırsatta öğretin : Peygamberimiz (S.A.V.) iyiliği emretmek, kötülüğü yasaklamak için her fırsatı değerlendirmiştir.

8. Dilin yaygın kötülüklerinden kaçının: İnsanların bir araya gelmesi ve birbirleriyle iletişim kurması, çoğu kez ALLAH (C.C.) varlığından habersiz konuşmak , iftira atmak, yalan söylemek, hakaret etmek, küfür etmek gibi dil ile ilgili çeşitli günahlara düşmelerine neden olur . Bu alışkanlıklar, ödüllerimizi ve hayatımızdaki bereketleri tüketen acı günahlardır : Söyleyeceğiniz herhangi bir şeyin bu günahlardan herhangi birini oluşturup oluşturmayacağını bir alışkanlık haline getirin.

9. Basit, özlü kelimeler seçin: Karmaşık dilden ve karmaşık terminolojilerden kaçının. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) hep net konuşurdu, bazen sözlerini iyice anlatmak için üç kez tekrarlardı.

10. Tartışmalardan uzak durun : İyi insanlarla uğraşırken nazik olmak kolaydır. Ama pratik olarak konuşursak, bu dünyada bu tür insanlardan daha fazlası var. En iyi çabalarınıza rağmen, pek hoş olmayan insanlara yürümek zorundasınız. Tartışma ortamına düşmemeye gayret edin.

“ Allah’a ve Reslüne itaat edin ve (birbirinizle) tartışmayın, cesaretinizi kaybedersiniz ve gücünüz kalkar ve sabırlı olun. Şüphesiz Allah, As-Sabirin olanlarla (sabredenler vb.) Beraberdir. ”[ Kuran: Bölüm 8, Ayet 46 ]

11. Selamlama ile bitirin: Ayrılmadan önce gülümseyin, tokalaşın ve insanları selamla sıcak bir şekilde selamlayın.

12. Eğer yazılı bir iletişim şeklini seçtiyseniz, mutlaka besmele (Bismillahirrahmanirrahim) ile başlayın. Sohbet chat sitelerinde damdan düşer gibi konuya zıplayanlar çok olur. Adam siteye girer, daha selam vermeden “Konu Ne?” şeklinde soru sorar. Halbuki bu adamın konuyla falan bir alakası yoktur. Sırf ortalığı velveleye vermek, trollemek için gelmiştir.

Demek ki, insanlarla etkili iletişim kurmanın ve etkili dini sohbetler yapmanın bazı temel görgü kuralları varmış. Kısaca hatırlayacak olursak, gülümsemek, selamlamak, nazik konuşmak, el sıkışmak veya sarılarak sıcaklık göstermek. Saygı göstermek, sevmek, sadece iyi ve yararlı olan şeyleri söylemek. Ayrılırken yine nazikçe, gülümseyerek, selamlaşarak ayrılmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir