Ana Sayfa » Popüler Sohbetler » Babalar günü

Babalar günü


Babalar günü

Babalar Günü 2022 Ne Zaman?

Babalar Günü her yıl haziran ayının 3’uncu pazar günü kutlanıyor. Bu yıl Babalar Günü 19 Haziran 2022 tarihine denk gelmektedir.

İlk Babalar Günü Ne Zaman Kutlandı?

Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910’da Washington’un Spokane şehrinde kutlanmış. Daha sonra diğer eyaletlere yayılmıştir..
Ancak Babalar Günü resmi olarak 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge’in desteğiyle kutlandı.
1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı.

İslam da Babalar Günü Varmı?

Yukarıda Babalar Gününün nasıl ortaya çıktığına değinmiştik. İslam da babalar günü vb. gibi özel günler yoktur. Ayrıca bütün güzellikleri Allahu Teala’nın lütfettiği 365 güne ve tüm ömrümüze yaymak dururken, neden günleri kadınlar, sevgililer, anneler, babalar günü gibi adlandırarak sınırlıyor ve söndürüyoruz. Bir yönüyle Sırf kapitalizm, tüketim kültürü ve ruhsuz maddecilik yüreklerimizi daha fazla semirsin diye türetilen bu tür günleri taklit etmek ve kültürel bir esarete boyun eğmek bizim gibi değerli milletlere yakışmamaktadır.

Kuranı Kerim’deRabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine «of!» bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.” (İsra Süresi, 23)

Biz insana, anne babasına en güzel bir biçimde davranmasını emrettik…” (Ankebut suresi 8)
Biz insana, anne babasına (en güzel bir biçimde davranmasını) emrettik. Çünkü annesi onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. O halde Bana ve annene babana şükret! Dönüş Banadır.” (Lokman suresi 14) 
buyrulmuştur.

Hadislerde Anne/Baba Hakkı

Bir adam Hz. Peygamber’e, “Amellerin en üstünü hangisidir?” diye sorunca Resulullah şöyle cevap verdi: “Vaktinde kılınan namaz ve anne babaya iyilik etmektir. Sonra da Allah yolunda cihad etmek gelir.” (Buhari, Tevhid, 48)

“Rabbin hoşnutluğu anne babanın hoşnutluğuna bağlıdır. Rabbin öfkesi ise, anne babanın öfkesine bağlıdır.” (Tirmizi, Birr, 3)

Ebu’d-Derdâ’nın (radıyallahu anh) işittiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Anne baba, kişinin cennete girmesine vesile olacak ana kapılarından birisidir. Bu kapıdan girme fırsatını kaybetmek ya da değerlendirmek artık senin arzuna kalmış!” (Tirmizî, Birr, 3)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Hiçbir evlâd babasının hakkını ödeyemez. Şayet onu köle olarak bulur ve satın alıp âzâd ederse, babalık hakkını ödemiş olur.” (Müslim, İtk 25. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 120; Tirmizî, Birr 8; İbni Mâce, Edeb 1)

Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Anne ve babasına veya onlardan sadece birine yaşlılık günlerinde yetişip de cennete giremeyen kimse perişan olsun, perişan olsun, perişan olsun” (Müslim, Birr 9, 10)

“Büyük günahlar şunlardır: Allah’a ortak koşmak, ana babaya itaatsizlik etmek, haksız yere adam öldürmek ve yalan yere yemin etmek.” (Buhârî, Eymân ve’n-nüzûr 16, Diyât 2, İstitâbetü’l-mürteddîn 1.)

Yukarı da izah edilen ayetlerden ve Hadisi şeriflerden anladığımız şudur ki; Anne babaya ikramda bulunmak onlara hizmet etmek, sıkıntılarını gidermek onları hoş tutmak eğer vefat etmişlerse, onlar için dua etmek, hayır hasenatta iyilikte bulunmak Mevla’dan onları af etmesini dilemek gerekir. Anneleri babaları senede bir gün yerine her gün hatırlamak, onlara hizmet etmek, ölmüşlerse, dua etmek, hayır hasenatta bulunmak gerekir.

Sonuç olarak Allahü Teala Kur’an’da kendine ibadet edilmesi ve şirk koşulmaması yanında anne-babaya iyiliği emretmiştir. Ayrıca anne-babaya iyi davranılması, onlarla iyi geçinilmesi, onlara güzel söz söylenmesi, öf bile denmemesi ve azarlanmamaları emredilmiştir. Başka ayetlerde ise; onlara karşı alçakgönüllü olunması ve onlara merhamet etmesi için Allah’a dua edilmesi tavsiye edilmiştir. Hz. Peygamber’den, anne-baba ile ilgili çok sayıda hadis rivayet edilmiştir. Bu hadislerin bir kısmında Allah katında en değerli ibadetin, vaktinde eda edilen namazdan sonra anne-babaya iyilik olduğu ve bunun onları Cennete sokacak bir amel olduğu, Allah’ın, insan üzerindeki himayesini artırma yolunun anne-babaya şefkat etmekten geçtiği belirtilmiştir. Anne-babanın izni olmadan cihada bile gidilmemesi gerektiği vurgulanarak anne-babaya hizmet ve itaatin önemine dikkat çekilmiştir.

İslami sohbet, dini sohbet ve güncel sohbetlerin yapıldığı sitemize sizleri de bekleriz.

1 Yorum

  1. Muezza

    19 Haziran 2022 at 01:11

    Rabbim cümlemizi anne ve baba hakkını gözeten hayırlı evlatlardan eylesin .Emeğine ,yüreğine sağlık Efsane.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir