Ana Sayfa » islamiyet » Teşrik Tekbirleri

Teşrik Tekbirleri


Teşrik Tekbirleri

Teşrik Tekbirleri Nedir ve Nasıl Okunur?

Teşrik Tekbirleri Kurban Bayramı’nın ilk günü olan Arefe gününden itibaren bayramın son gününe kadar okunur. Bu tekbirler, Allah’ın büyüklüğünü ve kudretini anmak için yapılan bir ibadettir.

Teşrik tekbirleri, sabah namazından sonra başlar ve bayramın son günü ikindi namazına kadar devam eder. Tekbirler şu şekilde okunur:

Teşrik Tekbiri

 

“Allahu Ekber, Allahu Ekber, La ilahe illallah, Allahu Ekber, Allahu Ekber, ve lillahi’l-hamd.”

(Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah’tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, hamd Allah’a mahsustur.)

Teşrik Nedir?

“Teşrik”, Arapça kökenli bir kelimedir. “Yaptığı bir işe bir kimseyi ortak etme” anlamına gelir. Dinimiz de Hac ibadeti sonrası, Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde yapılması gereken bazı ibadetlerin toplu adıdır. Bu üç günlük süre içerisinde müslümanlar, her günü ayrı ayrı bir ibadet günü olarak kabul ederler ve bu günlerde belirli dualar okunur, kurban kesilir, sadaka verilir ve haccedenler Kabe’yi tavaf eder. Değer bir deyişle teşrik günleri, müslümanların birbirleriyle bayramlaşmalarını, ziyaretlerini gerçekleştirmelerini ve sevinçlerini paylaşmalarını da teşvik eden önemli günlerdir.

Teşrik Tekbirinin Hükmü Nedir?

Hanefi mezhebinde tercih edilen görüşe göre, bu tekbirlerin 23 vakit boyunca getirilmesi gerekmektedir. Kadın ve erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kaza edilmeyen namazlar aynı gün içerisinde kaza edilirken, teşrik tekbirleri de getirilmelidir. Ancak teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilirse tekbir getirilmez. Şafii mezhebinde ise teşrik tekbirleri sünnet olarak kabul edilir. Ek olarak kadınların teşrik tekbirlerini gizli olarak getirilmesi tavsiye edilir.

Teşrik Tekbiri Neden Getirilir?

Hz. İbrahim (a.s) ve oğlu Hz. İsmail (a.s) arasında geçen Kurban Bayramı’na dair anlatılan kıssa, İslam dininin önemli ritüellerinden biri olarak kutlanır. Rivayete göre, Hz. İbrahim (a.s) Allah’ın emriyle oğlu İsmail’i kurban etmeye karar verir, ancak bu sırada vahiy meleği Cebrail (a.s) gökten koç getirerek bu işlemi yerine getirmelerini sağlar. Cebrail (a.s)’ın tekbiriyle birlikte gerçekleşen bu mucizevi olay, Müslümanlar tarafından coşkuyla kutlanır ve kıyamet gününe kadar devam edecek büyük bir sünnet başlatılmış olur.

islami sohbet ve Dini sohbet odalarına katılarak ücretsiz ve kolay bir şekilde giriş yapabilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir