Ana Sayfa » islamiyet » Kitap Okuma Alışkanlığı

Kitap Okuma Alışkanlığı


Kitap Okuma Alışkanlığı

Selamun aleykum dostlar, bu hafta sizlerle  ”kitap okuma alışkanlığı kazanma”  ile ilgili kendim de uyguladığım pratik önerileri  paylaşacağım.  Maalesef ülke olarak kitap okuma alışkanlığımız çok zayıf düzeyde. Dolayısıyla bu kadar az kitap okunan bir ülkede, farklı ve eleştirel düşünme, sorgulama, muhakeme ve değerlendirme becerilerimiz de çok zayıf. Bu sebeple kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek, düşünen bir insan olabilmek için çok önemli. Muslumanlar Sohbet           İslami Sohbet

Kitap okuma alışkanlığı edinebilmek için  pratik  yöntemler   

1- 50 sayfa kuralı:  50 sayfa okudun ve hala kitabın içine giremediysen bırakıp başka bir kitapta şansını deneyebilirsin. Kendini kitabı bitirmek zorunda hissetme. Seni içine almayan bir kitabı okumaya zorlarsan, bir süre sonra kitap okumaktan çok fazla sıkılabilirsin. Ve bu sıkılmayı bütün kitap okuma sürecine genellersen, kitap okumaktan soğuyabilirsin. Her kitabı seveceksin diye bir kural yok. Sevdiğin kitapları okumalısın.

2-İlginç kitaplarla başlamak: kalın çok fazla bilimsel kitaplar, teknik terimleri olan kitaplara girmeden: Ağırlık kaldırmak gibi düşün, ilk başta amacımız bir alışkanlık kazanmak. Bazen çevremizdeki insanlar bizim seviyemizi ve ilgi alanımızı bilmeden bize kitap önerebilirler. Bu kitaplar çok fazla teknik terim içerebilir, akademik olabilir ya da çok uzun olabilir. Böyle kitaplarla başlamak okuma alışkanlığı kazanmamıza yardımcı olmazlar.

3-Her yerde yanında bir kitap olsun: Gün içinde çok fazla bir şey yapmadığımız zaman dilimi oluyor. Sıra beklemek, yolculuk yapmak gibi. Bu boş zamanlarımızın çoğunu ya cep telefonuyla oyalanarak ya da sıkılarak geçiriyoruz. Ama her an yanımızda bir kitap bulundurursak bu zaman dilimleri bizim için çok faydalı okuma saatlerine dönüşebilir. Bu sebeple çantamızda her zaman bir kitap bulundurmak çok işe yarayacaktır.

4-İstikrar: Yeni bir alışkanlık kazanırken en önemli şey istikrarlı olabilmektir. Eğer istikrarlı olamazsak, kısa süre sonra kazanmaya çalıştığımız alışkanlık hayatımızdan çıkacaktır. Ben hızlı başlangıçların  sonunun çoğu zaman hüsranla bittiğini düşünüyorum. Birçok konuda çok çabuk gaza gelip çok hızlı başlıyoruz. Ancak bu yoğunluk çok kısa süre sonra bıkkınlık yaratabiliyor. Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.

5-Okuyup bitirdiğin kitapların listesini yapmak: Geriye dönüp baktığında seni motive edecek bir şeyler olmalı. Kitap okuma konusunda bu motivasyon, okuduğun kitaplar olacak. Şimdi birçok kırtasiyede satılan çok güzel defterler var. Böyle bir defter edinmeni öneririm. Bu defter hem kitap listesi yapmak hem de okuduğun kitaplardaki sevdiğin cümleleri yazmak için çok işine yarayacaktır. Bu defter doldukça kendini çok daha iyi hissedeceksin. Ayrıca okuduğun kitapları sosyal medyada paylaşabilir ve arkadaşlarına tavsiye edebilirsin.

Kitap Okumanın Faydaları

Kitap okuyan insanın kelime haznesi  ve  ufku genişler.. Hayata bakış açısı değişir.. Olaylara daha geniş perspektiften görmemizi sağlar. Kitap okuyan ile kitap okumayan arasında dağlar kadar fark vardır. Bu yolda yeni başlayanlar için kararında istikrarlı olmak çok önemlidir.

Rabbimizin de bize ilk emri OKU! “İKRA”! dır. Okumak insanın fitri bir ihtiyacıdır. Bunun için okumanın huzuruna eren bir insan okumayı hayatında odak noktası haline getirir ve lezzet almaya başlar.  Bu lezzetten mahrum yaşamak ise insanın kendine yapabileceği büyük zulümlerden biridir. Çünkü insana verilen beyin okumaz gafletle meşgul olursa ruhumuz deforme uğrar ve hiç bir şeyden lezzet alamaz hale geliriz. Rabbim bizi kitaplardan mahrum etmesin, zira kitaplar hayatımıza kattığımız değerdir.

Ikra

Bu haftaki konumuzun sonuna geldik bir sonraki konumuzda görüşmek üzere, Selam ve dua ile..

İslami sohbet ve Tefsir sohbetlerine katılmak için, web sitemize bekleriz.

Radyomuzu dinlemek için, Muslumanlar FM‘ e tıklayınız.

9 Yorumlar

  1. Efs

    16 Haziran 2022 at 01:00

    Teşekkür ederim Muezza, en çok eksik olduğumuz bir konuya temas etmişsiniz.

    Cevapla
  2. Muezza

    16 Haziran 2022 at 01:13

    Yorumunuz için ben teşekkür ederim Efsane , aynen öyle ne yazık ki bu konuda ülke olarak çok gerisindeyiz. Rabbim bizleri fayda vermeyen ilimlerden arındırsın ve bizlere faydalı olan ,imanımızı artıracak işlerle iştigal ettirsin. Bu da ancak , ikra emri üzerine Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim ‘in hakikatlerini okumakla kazanılır. Allahualem..
    Selam ve dua ile..

    Cevapla
  3. imtihan

    17 Haziran 2022 at 13:22

    Faydalı Kitaplar okumak, insana gerçekten çok şey kazandırır. Ama her kitap ne yazıkki bu vasfı taşımaz. İçeriği, üslubu, amacı önemlidir, okunan kitapların… Gençlerimiz aşk, cinayet ya da daha sorunlu kitaplar okuyor ve o dünyada kayboluyor. Özellikle belli bir yaş öncesinde, belli mevzularda okunan kitaplar ve izlenen program vs çocukların bir takım duygularını kaybettirebiliyor. Dikkat etmek gerekir kitap seçimi yaparken…
    İnşaAllah hayırlı güzel şeyler okur ve paylaşırız… Eline sağlık Muezza

    Cevapla
    • Muezza

      17 Haziran 2022 at 21:37

      Kesinlikle katılıyorum sana İmtihan, kitaplarda seçici olunmalı . Kitap okumakta ayrı bir emek ve zaman alıyor, öyle gereksiz ve hatta zararlı kitaplar var ki zaman israfı. İnsan tıpkı kitabin fihristesi gibi. Okuduğu, izlediği ,dinlediği ve hatta çevresi insanı programlıyor, bilinçaltını oluşturuyor. Velhasıl kitaplar insanın hayatını ,şahsiyetini oluşturan önemli öğelerden biridir. Bu yuzden okumaktan çok ne okuduğumuz çok daha önemli. Yorumun için teşekkür ederim İmtihan ,selam ve dua ile..

      Cevapla
  4. Zbetul

    17 Haziran 2022 at 15:58

    Bilen ile bilmeyen bir olmadigi gibi okuyanla okumayan da bir olmaz.
    Degerli tavsiyeleriniz icin tesekkur ederim muezza

    Cevapla
    • Muezza

      17 Haziran 2022 at 21:45

      Aynen öyle Zbetul , Zumer suresinin 9. ayetinde de geçiyordu,” hiç bilen ile bilmeyen bir olur mu?” Nitekim marifetullah yolculuğu kitaplarla oluyor, Rabbim bizleri kitabımız Kuran’-ı Kerim ‘in hikmetlerini anlamayı nasip etsin. Yorumunuz için teşekkür ederim, selam ve dua ile..

      Cevapla
  5. Berire

    19 Haziran 2022 at 23:04

    Sevgili Muezza: bu yazın tam da kitap okuma konusunda rehavete kapıldığım bir döneme denk geldi.
    Bunun için özellikle teşekkür ediyorum.
    Bu konuda motive edici cidden, eline yüreğine sağlık olsun ☺️

    Cevapla
  6. Muezza

    20 Haziran 2022 at 00:56

    Güzel yorumun için ben teşekkür ederim Berire , rehavet dönemi hepimizde oluyor. Kitap okumaya en az 15 dk bile ayırsak zamanımıza kıymet katmış oluyoruz. Aslında bu 15 dakika günün tamamına yayılıyor. Günümüz daha bereketli ve dinamik geçiyor. Rabbim bu değerden bizleri mahrum etmesin. Motive olmana katkımız olmuşsa ne mutlu 🙂 Selam ve dua ile canım.

    Cevapla
  7. inziva

    31 Ekim 2023 at 16:10

    Muslumanlar.com ve Net ‘ e hakkımı helal etmiyorum. Benim ve hepsinde emeğim geçen Yagmur’un makalelerinin silinmesini istiyorum. Lanet olsun burda geçirdiğim zamana da size de.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir