Ana Sayfa » islamiyet » islamın Şartları

islamın Şartları


islamın Şartları

İslamın Şartları Nelerdir? 

İslam Peygamber Efendimiz tarafından tebliğ buyurulan şeyleri dil ile ikrar, kalp ile tasdik ederek Cenabı Mevla’ya itaat etmektir. Cenabı Mevla’mız Kuranı Kerimde “Kuşkusuz Allah katında din İslâm’dır” Ali-imran-19) buyurmaktadır. İslamın şartı beştir. Yani islam dini 5 esas üzerine kurulmuştur. Bunları sıralayacak olursak şöyledir;
• Kelime-i Şehadet getirmek
• Namaz kılmak
• Zekat vermek
• Ramazan Orucunu tutmak
• Hacca gitmek

1- Kelime-i Şehadet Getirmek

islamın birinci şartı olan kelime-i Şehadet şudur: “Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve resulüh” yani ” Ben Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şehadet ederim ki Muhammed Aleyhisselam onun kulu ve Rasulüdür”. Kelime-i tevhid İslam akidesinin en veciz ve en özlü bir şekilde ifadesidir. Çünkü Allah’ın varlığına, birliğine ve Hz. Muhammed’in hak peygamber olduğuna inanan kimse; Allah’ın meleklerine, melek vasıtasıyle indirilen Kur’an-ı Kerim’e de inanır. Kur’an-ı Kerim’e inanan ise onun ihtiva ettiği bütün hükümlere inanır. Öyle ise kelime-i tevhidi dili ile söyleyip kalbi ile tasdik eden kimse İslam’ın bütün esaslarına inanmış olur.

2- Namaz Kılmak

Allah’a ve Peygamber Efendimize imandan sonra islamın şartlarının en büyüğü ve en önemlisi namazdır. Cenabı Mevla’mız Kuranı Kerim’de “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin ve rukû edenlerle beraber siz de rukû edin.” (bakara-43) buyurmaktadır. Yine Peygamber Efendimiz “Namaz dinin direğidir” diyerek namazın önemine atıfta bulunmuştur. Nasıl ki bir binanın kolonları binayı ayakta tutuyorsa ve kolonların zarar görmesi halinde bina da zarar görüyorsa; Namazda dini ayakta tutan kolonlar ve direkler gibidir. Namazı olmayan kimsenin dini de imanı da zamanla kaybolup gidebilir. Allah muhafaza buyursun inşallah.
Namazın farzları on ikidir. Altısı namazın dışındaki farzlardır bunlara şart; alrısı içindeki farzlar bunlara ise rükün denir.

Namazın Şartları (6)                                               Namazın Rükünleri (6)
1- Hadesten Tahâret                                                    1- İftitah Tekbiri
2- Necâsetten Tâharet                                                 2- Kıyam
3- Setr-i Avret                                                                3- Kırâat
4- İstikbal-i Kible                                                           4- Rükû
5- Vakit                                                                           5- Secde
6- Niyet                                                                           6- Kade-i Ahire

3- Ramazan Orucunu Tutmak

Oruç, ibadet niyetiyle imsaktan güneş batıncaya kadar hiç bir şey yememek, içmemek ve cinsi münasabette bulunmamaktadır. Bunun manası, insanlara açlığın ve susuzluğun ne demek olduğunu öğretmektir. Tok, hiçbir zaman açın halini bilmez ve ona merhamet etmez. Oruç, toklara aç insanların neler çektiğini öğretir. Aynı zamanda nefse hakimiyeti talim eder. Oruç, Hicretten on sekiz ay sonra, şaban ayının onuncu günü, Bedir Gazasından bir ay evvel farz oldu. Ramazan, bir nevi yanmak demektir. Çünkü, bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur. Oruca Arapçada savm denir. Oruç tutmaya ve orucun başladığı vakte imsak, orucu açmaya da iftar adı verilir. Oruç tutmak için gece kalkıp yenilen yemeğe de sahur denir. “Sizden kim Ramazan ayında bulunursa oruç tutsun!” (Bakara suresi: 185) buyruldu. Bir hadis-i şerifte de buyruldu ki: “Bir kimse Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilir, vazife bilir ve orucun sevabını yalnız Allahü Tealadan beklerse, geçmiş günahları affolur.”

4- Zekat Vermek

Zekat; bereket, çoğalma, temizlik gibi anlamları taşır. Zekat senelik bir mali ibadettir. Allah’ın rızası için zengin sayılabilecek müslümanların her sene mallarınından kırkta birini; kuranı kerimde bildirilen sekiz sınıftan birine vermelerinden ibarettir. Bu sekiz sınıfı Cenabı Mevla’mız; “Zekâtlar ancak fakirlere, yoksullara, zekâtların toplanmasında görevli memurlara, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda cihâd edenlere ve yolda kalmışlara verilir. Allah’ın bu konudaki kesin emri ve taksimi böyledir. Allah her şeyi hakkiyle bilen, her işi ve hükmü hikmetli ve sağlam olandır.” (Tevbe-60) buyurmuştur. Zekat malımızı ve kalbimizi temizler.
Öşür, arazi mahsüllerinin zekatıdır. Öşür verilmesinde zengin olma şartı aranmaz. Topraktan çıkmış olan mahsul az olsun, çok olsun, çıkmış olan ürünün onda birinini (10/1) vermektir.

Zekat nasıl hesaplanır? Kimler zekat vermelidir?

Nisap, zekatla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir. Akıl baliğ olmuş, rüştüne ulaşmış her Müslümanın mal varlığı nisap miktarına ulaşınca zekat vermek zorundadır. Zekat konusu kapsamlı olduğundan ilerleyen zamanlarda başka bir makalemizde detaylı bilgilendirmesi yapılacaktır.

5- Hacca Gitmek

Hac, bedeni ve mali yönü olan bir ibadettir. Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkanına sahip akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş müslümanlara farzdır. Hac zilhicce ayında ihrama girerek arefe günü arafatta vakfe yapmak, sonra da kabeyi tavaf etmekten ibarettir. Diğer bir deyişle Hac, Müslümanların özel bir zamanda bir ibadeti yapmak kastı ile Mekke’de bulunmasıdır. Kuranı Kerim’de “… İnsanların akın ettiği yerden siz de akın edin ve Allah’tan bağışlanma dileyin. Çünkü Allah (günahları bağışlayan, örten ve günahların kötü akıbetinden kulu koruyan) Gafûr ve (kullarına karşı merhametli olan) Rahîm’dir. (Bakara 199) buyrulmuştur. Konu ile ilgili Peygamber Efendimiz de hac ibadeti hakkında şöyle buyurmaktadır: “Kim kötü söz söylemeden ve hac yasaklarını ihlal etmeden Allah rızası için hac yaparsa annesinin kendisini doğurduğu gün gibi günahsız bir şekilde geri döner.” (Buhari) buyurmuştur.

Haccın Farz olmasının Şartları
– Müslüman olmak
– Ergenlik çağına ulaşmış olmak
– Akıllı olmak
– Hür olmak
– Asli ihtiyaçlarına ve evine dönünceye kadar aile fertlerine yetecek kadar paraya sahip olmak
– Müslüman olmayan yerde, müslüman olan kişi haccın farz olduğunu bilmek.

Hadislerle İslamın Şartları

Efendimiz a.s.v. islamın şartları ile ile ilgili; “İslam beş temel üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in onun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hac yapmak ve Ramazan orucu tutmak.” (Buhari-8) buyurmuştur. Allah’ın insanları lutf etmiş olduğu iman şuurunun değerini bilenlerden oluruz inşallah.

İslamın şartları, İslami Sohbet ve Dini sohbet gibi konularda yazılı sohbet etmek ve radyomuzdan  dinlemek için de sizleri sitemize bekleriz.

 

3 Yorumlar

  1. Kane

    19 Mayıs 2022 at 22:47

    “Bana dua edin, duânıza cevap vereyim.“ (Mü’min ; 60)

    Cevapla
  2. Melkan

    20 Mayıs 2022 at 01:23

    islamı yaşabilmenin başında şartlarını iyi bilmek lazım gelir. güzel konulara temas edilmiş emek ve gayretiniz için tebrik ederim.

    Cevapla
  3. merdumgiriz

    22 Mayıs 2022 at 23:29

    Emeğine sağlık Efsane . Rabbim idrak edip, amel edenlerden eylesin.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir